Jövedelmező honlap INGYEN
Regisztráció

Lazurit

 

A lazurit (névváltozata: lazúrkő, lapis lazuli, lápisz lazuli). Európában ármenkőnek is nevezik. Elnevezése a perzsa lazavard szóból ered, a lapis lazuli elnevezés a latin lapis (=kő) és az arab ég szavak kombinációja. Szkarnosodott mészkövekben és dolomitokban gránit kontaktusokban metamorf képződése a leggyakoribb. Vulkáni bombákban kifejlett kristályok keletkezhetnek. Lápisz lazuli egy kéntartalmú alumíniumszilikát.

Hasonló ásványok: azurit, szodalit.

Kisérő ásványok: a szkarnosodásban képződőek.

Csakrák közül hozzárendelhető a torok csakra és a homlok csakra (harmadik szem csakra). A  Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak, Vízöntő csillagjegyűek számára alkalmas ez az ásvány.

Eleme: a levegő és a tűz.

  

Fizikai hatása

Szabályozza a szervezet különféle mirigyeinek működését, így különböző betegségek ellen hasznos segítséget nyújt (például a bőrbetegségek, lepra, epilepszia, vérszegénység. Szemkönnyezés esetében is hatásos, a hallást is javítja. Torokproblémák, gyakori megfázás, rekedtség, vagy gyulladás esetében is érdemes lazuritot hordani. Hajproblémák, hajhullás esetében is alkalmazzák. Hat a bőrkiütésekre, beleértve a csalánkiütést is. Rovarcsípések ellen is hatásos.
Herpeszre szintén jótékony hatással van, szemölcsök ellen is jó. Csökkenti a magas vérnyomást és a szapora szívverést, elmulasztja a fejfájást. Használják továbbá gyulladáscsökkentőként és lázcsillapítóként, hatókörébe sorolható a gyomorfájás és a gyomorgörcs is.
Nyugtatólag hat az idegekre, így neuritisz (ideggyulladás) és a neuralgikus fájdalmak is enyhíthetők vele. Hasznos lehet átmatlanságnál és asztmánál is.

Test szerveire tisztítólag hat, így gyulladásgátló és méregtelenítő hatású. Szabályozza a vérkeringést, a sejtosztódást, gátolja a vérömlenyek kialakulását. Elmulasztja a menstruációs görcsöket és a végtagfájdalmakat. Különböző sugárzások ellen is megvéd (mint például a földsugárzás, UV-sugárzás  vagy az elektromos készülékekből kiáramló sugárzástól).

  

Lelki hatása

Fokozza az önállóságot és az önbizalmat. Félelmek, a depresszió, vagy a melankólia ellen is egyaránt használható. Segít megnyugodni és könnyebben elaludni. Igazság kövének is nevezik, mert segít hogy mindig őszinték legyünk és fokozza az igazságszeretet érzését is bennünk. Szégyenlős, visszahúzodó, félénk embereknek ajánlott, mert nyitottabbá válnak a külvilág felé és könnyebben ismerkednek, közlekednek a világban. Segít a koncentrációs és tanulási problémáknál. Támogatja a barátságra, a csapatszellemre, a szerelemre és partnerkapcsolatra való igényt és segíti a döntési képességet is. Barátság kövének is tartják. Harmóniát és barátságot visz az életbe,  főleg a gyermekeknek ad több bátorságot. Elhivatottak kövének is nevezik és sikert is ajándékozhat.

Úgy tartják a lányok nyakláncként hordják, akkor a segítségével örökre magukhoz tudják láncolni szerelmüket.

   

Kémiai összetétele és jellemzői

  • Nátrium (Na) =13,8%
  • Kalcium (Ca) =8,0%
  • Alumínium (Al) =16,3%
  • Szilícium (Si) =16,9%
  • Kén (S) =6,4%
  • Oxigén (O) =38,6%

 

 

 

A IV.Szilikátok ásványosztályon belül a tektoszilikátok (állványszilikátok) alosztályban az önálló szodalitcsoport tagja. Klórtartalmú, nátrium-kálium tartalmú szilikát, melyben az atomcsoportok térhálót alkotnak. Színei lehetnek kék, ibolya, zöldeskék. Kedvelt ékszerkő volt már az ókorban is. Sokszor tévesztik az azurittal, a szodalittal és a foszfátokhoz tartozó lazulit vagyis kékpát ásvánnyal, de fizikai tulajdonságaik alapján könnyen elkülöníthetőek. A gyakori szennyezései (pirit, markazit, dolomit, csillámok) miatt aggregátnak tekintik, többen a magas elegykristályos megjelenés miatt kőzetnek tartják. Kísérletek folynak mesterséges előállítására.

  

Elnevezése és felhasználása

Az elnevezése a perzsa lazavard szóból ered, a lapis lazuli elnevezés a latin lapis (=kő) és az arab ég szavak kombinációja. Indiában a legősibb kövek egyike, ősi szanszkrit neve radzswart. Finomszemcsés örleménye természetes mélykék színű festékanyag a közismert ultramarinkék is ebből készül. Az ókori Görögországban, Egyiptomban és a római területeken a templomok és előkelő paloták díszítésénél alkalmazták.

  

Ékszeripari felhasználása

Már az ókorban készítettek gyűrű betéteket, függőket, medálokat a könnyen csiszolható lazuritból. Ritkán előforduló nagyobb kristályai keresettek. A finomszemcsés tömbös példányok gyakran szennyezettek. A világosabb Chile-lapis több kalcitot és szennyező dolomitot tartalmaz. Legkeresettebb az indigókék keleti lazurit. Aprószemű pirit zárványok csiszolt felületén különleges fényhatást eredményeznek. Hevítéssel szine befolyásolható. Savakra nagyon érzékeny, ezért lakk vagy viaszbevonattal látják el, ami a fényhatást is kiemeli. Gyakran hamisítják kvarc "berlini kék" festésével, ilyen a nunkircheni lapis, de ez idővel zöldesre színeződik. A hamisítók gyakran készítenek tripletet, amikor üveget kékre színezett ragasztóanyaggal gyengébb minőségű lazurittal préselnek össze. Kapható nyers kő formájában, dísztárgyként (kristályok, gömbök) és ékszerként (láncok, fülbevalók).

  

Előfordulása

A legrégebben bányászata Afganisztán területén található ahol 5000 éve már kitermelték és ma is jelentős készletek vannak (Sar-e-Sang és Badahsán ahol a legjobb minőségűek). Oroszország területén a Bajkál-tó nyugati részein kristályos dolomit tartalmazza. Megtalálható Chile, Irán, Mianmar (Burma) és Kína területén. Olaszországban a Vezúv vulkáni bombáiban találtak kristályos példányokat. Magyarországi előfordulását nem regisztrálták.

  

Történelme

Piramiskutatók, kb. Kr.e. 5000-ből való darabra bukkantak. Akkoriban nevezhette el egy egyiptomi főpap az ég kövének. Az ókori Egyiptomban még a szépség szimbólumának is tartották és szentként tisztelték. A görögök, a rómaiak és az indiánok védőköve is volt. Tutankhamon halotti aranymaszkjának is a legfőbb díszítőeleme.

  

                                                                                                         Frissítve: 2011.01.31. (-)

Gyógyító kövek

 Achát   Akvamarin   Ametiszt   Aventurin   Azurit   Berill   Borostyánkő   Citrin   Fluorit   Füstkvarc  Hematit   Hegyi kristály  Holdkő   Jáde   Jáspis   Kalcit   Karneol   Krizokolla   Lazurit   Malachit   Obszidián   Pirit   Rodokrozit   Rózsakvarc   Rubelit (Vörös Turmalin)   Smaragd   Sörl (Fekete Turmalin)   Szodalit   Tigrisszem   Topáz   Türkiz   Verdelit (Zöld Turmalin)

   

Necsak használd, szeresd is az ásványokat!